Man, man, man, bedenkingen …

Toen we enkele jaren geleden onze intrek namen in ons huisje dat we met bloed, zweet en tranen uit de grond gestampt hebben wees iedereen in onze nabije omgeving ons al vlug op ons volgende project: de tuin.

Al vlug kregen we links en rechts aanraders van goede tuinarchitecten en tuinaannemers. Zij zouden vlug van onze ‘vlakte’ een prachtige tuin maken.

Jawadde! Primo: ik schijt geen centjes. Secundo: niets van de kunsten van die gasten bleek ons te bekoren. Tertio: wij houden van dingen die organisch groeien. Gow with the flow, Carpe diem en nog zo van die uitdrukkingen.

En dus begonnen we, niet wetende waar we eigenlijk aan begonnen.18 are, vooraan een huizeke op de grond, achteraan héél veel lege grond. Hoe begint een mens daaraan? We waren wel zeker van 4 vereisten:

 • Geen inkijk van de straat en buren (we houden van onze privacy)
 • Een siertuin
 • Een moestuin
 • Een kippenweide

Als ik terugkijk op de afgelopen jaren dan zijn we verschillende keren opnieuw begonnen. Steeds kwamen we tot de ontdekking dat dat wat er was niet ons ding was maar we eigenlijk ook niet goed wisten wat we dan wel wilden. Het feit dat we hier ook niet echt mee bezig waren en genoeg andere zorgen aan onze kop hadden (3 kinderen, beiden een drukke eigen zaak, …) waren hier niet vreemd aan. En zo blijf je een tijdje letterlijk aanmodderen.

We hebben wel steeds het principe gehanteerd dat we niets wilden forceren. Alles zou komen zoals het kwam. Aan plannetjes tekenen hebben we een broertje dood.

Plantjes werden steevast aangeleverd door mijn ouders. Met een vader en moeder als fervent tuinier was er geen gebrek aan plantgoed. Ieder voorjaar kwam ik met ganse kisten plantgoed thuis dat allemaal wel ergens een plekje kreeg.

Gaandeweg leerden we dat ik echter steeds weer met de verkeerde planten thuiskwam en gingen we zelf opzoek naar “ons ding”. Dat we ondertussen perfect weten wat we willen is zo klaar als een glas water. We beseffen dat we gaandeweg ook goed op weg zijn om dat te verkrijgen.

Maar toch, er zijn nog een paar hiaten in onze tuin, historisch gegroeid, maar het moment is aangebroken om er korte metten mee te maken. en daarom, daarom zal er de volgende tijd naarstig gearbeid worden ten huize van TheHappyFive.

Zowel buiten als binnen. Buiten zal een ‘belangrijke haag’ verdwijnen en vervangen worden, de borders zullen stevig aangepakt worden, er zullen karrenvrachten nieuwe ‘zwarte grond’ aangevoerd worden (blijkbaar is de grond hier zelfs volgens het permacultuur principe te arm), er zullen enkele bouwwerken geplaceerd worden zoals bv. voor houtopslag, vlaamse koterijen voor ondergetekende zijn creatieve kunsten (aheum?),  en nog tal van andere bezigheden.

Binnenshuis zullen x-aantal kamers bijgemaakt worden, een vidé dichtgemaakt worden, de badkamer zal verhuizen, de garage krijgt een nieuwe invulling, een nieuwe trap in beton met houten afwerking, … . Kortom, ge zult ons kot niet meer herkennen.

Als ge u nu zo geheel toevallig moest afvragen in welke volgorde al deze dingen zullen gebeuren:

 • De voorkeur van mevrouw gaat naar de binnenste dingen (dus binnen in het huizeke!). Moet ik nog meer zeggen (oftwel: Do I need to say more??)?!

Awel, neen. ‘k Denk het ook niet. Kijk ne keer mee naar de foto’s alhier en ge krijgt zo’n beetje een idee hoe’t hier aan toe gaat. ‘k Weet ondertussen één ding, ‘k ga mezelf nog gaan tegenkomen en mijn evenbeeld gaat zich nog gaan verschieten. We hebben der wreed goesting in!!

Nota voor de curieuzeneuzemosterdpotten: ‘k Wou hier een schoon(?) fotoverslag neerpoten van de evolutie van onzen tuin door de jaren heen. Maar blijkbaar heeft Lightroom op dit eigenste moment kuren. Dus, ge zult even moeten wachten tot alles weer in de sjakosh is en ik alle foto’s weer kan terugvinden! (Laat dees nu asjeblieft geen voorteken zijn!!)

Salut!!

2013-08-31T11:51:29+00:00

4 Reacties

 1. muggenbeet 31 augustus 2013 om 07:32 - Antwoorden

  Een heel nieuwe lay-out, dat wijst op goesting en ambitie 🙂
  Veel plezier met het werken in de tuin en binnenshuis, ik volg het met graagte.

  • Johan 31 augustus 2013 om 11:49 - Antwoorden

   De goesting en mabitie is er zeker, zowel voor de blog als al de werkzaamheden. Als je vijf minuten niet weet wat te doen, wees welkom 🙂

 2. Evolutie | The Happyfive 1 september 2013 om 07:03 - Antwoorden

  […] schreef het reeds in dit bericht. Er staat nog heel wat te gebeuren in die tuin van ons. Naast een takenlijst bestaat er […]

 3. de biodiverse tuinier 1 september 2013 om 18:29 - Antwoorden

  Is heel herkenbaar – de tweestrijd tussen het werk in het huisje of dat in het tuintje … Ik heb de indruk dat dit jaar bij ons het werk in het huisje gewonnen heeft – vandaar wellicht de lage blogactiviteit bij mij. Maar we zijn er toch in geslaagd om door de jaren heen de twee te combineren: http://biodiversetuin.blogspot.be/p/tuinevolutie.html
  Ik ben benieuwd naar je foto’s!!
  Nog veel plezier bij het klussen!

Geef een reactie