Terug in de tijd

Al een aantal jaren denken we er aan om een “Bokrijk abonnement” te nemen.
Naast onbeperkte toegang tot het openluchtmuseum in Bokrijk krijg je er nog een reeks voordelen bovenop. Zo kan je bijvoorbeeld ook een keer gratis naar de Japanse tuin, het Gallo-Romeins museum in Tongeren,  het openluchtmuseum in Arnhem, … en heb je her en der een flinke korting op de toegangsprijs.

Wanneer je dergelijk abonnement neemt wil je er ook wel zeker van zijn dat je de investering ruimschoots kan terugverdienen. Door het chronische tijdsgebrek is het er de laatste jaren dan ook niet van gekomen. Tot dit jaar. Aangezien we de toekomst positief tegemoet zien en opnieuw kunnen genieten van een aantal vrije dagen doorheen het jaar (we zijn verdikke dit jaar voor de eerste keer sinds 8 jaar opnieuw enkele dagen ‘op vakantie’ geweest) hebben we besloten om een “Bokrijk abonnement” te nemen.
En we hebben er nog geen spijt van gehad 🙂

Al sinds mijn kindertijd kwam ik graag in Bokrijk. Niet zozeer de veel te grote, onpraktische en bij momenten zelfs onveilige speeltuin, maar wel het openluchtmuseum.
Tot de dag van vandaag loop ik er graag eens binnen. Noem het maar pure nostalgie. Ik kan onnoemelijk genieten van de geur van het open vuur in die kleine huisjes, de prachtige moestuintjes die je her en der kan ontdekken.

07-08 (3)

Maar er valt me de laatste tijd wat op. Het is net alsof het “bruisende leven” van weleer stilletjes aan aan’t verdwijnen is. Het lijkt ook wel alsof het provinciebestuur niet goed weet welke kant op te gaan met het openluchtmuseum. Als je praat met de mensen die er werken, de “acteurs” die het leven van welleer trachten gestalte te geven, dan hoor je ook dat zij “de tijd van toen” missen. Allerhande evenementen vinden plaats, allerhande ingrepen worden gedaan zoals bepaalde mensen denken dat het moet. Maar hebben ze zich ook wel eens afgevraagd wat de bezoekers willen? Mij lijkt het alsof het openluchtmuseum in Bokrijk een stille dood aan het sterven is.

Het is in ieder geval een groot contrast met het openluchtmuseum in Arnhem. Dankzij het abonnement konden we daar een keertje gratis naartoe. Wat was dit een verademing!
Heel het domein bruist van het leven. In plaats van een ultra moderne “shuttle” zoals in Bokrijk kon je hier een ritje maken op een echte ouderwetse tram, je zag diverse molens aan het werk. Eentje om bomen te zagen, een andere om olie te maken, … . Er heerste een bedrijvigheid van jewelste.  De kinderen hebben er gekeken én geholpen in de wasserij. Ze zagen hoe bier wordt gebrouwen én hebben geproefd! Ze hebben lammeren eten gegeven en de koe gemolken. Ze zagen hoe houten karrenwielen gemaakt worden en hebben geproefd van lekkere ouderwetse snoepjes.

Openluchtmuseum Arnhem

Ondanks de afstand weten we alvast waar we deze zomer nog een keertje naartoe gaan.
Provincieraadsleden, doe eens een teambuilding dag in Arnhem en je weet meteen hoe je het in Bokrijk moet doen! Neem vooral eens een kijkje in het “Kindererf”. Dan weten jullie meteen ook wat doen met de kinderboerderij in Kiewit. Je zal merken dat zelfs met weinig investeringen de kinderen er uren plezier kunnen hebben!

2017-09-30T16:59:00+00:00

Geef een reactie